Stem på bedriftene!

Holdningen til næringslivet er positivt i våre naboland, mens det i Norge er preget av stor grad av skepsis. Hvordan kom vi dit i landet med verdens største velferdspakke?

Fagforeningslederen for norske bedrifter har i et innlegg på E24 pekt på næringslivets betydning for norsk velferd. Hvorfor er NHO-sjefen på dette grunnlag sjanseløs for å komme på statskanalen for å fremme næringslivet som selve fundamentet for norsk velferd?

Ole Erik Almlid til E24:

I Norge jobber to av tre sysselsatte i privat sektor, og bedriftene våre står for tre firedeler av verdiskapingen. Det er bedriftene våre som gir oss arbeid og inntekt, tjenester og finansierer velferden vår. Bedriftene er kort og godt bærebjelkene i det norske velferdssamfunnet – både i dag og i morgen.

I talene på Youngstorget 1.mai fremstilles bedriftseierne som grådige, nærmest som om vi fortsatt er i en klassekamp på 1930-tallet. SV hevder at «også næringslivet må bidra». Innforstått som om de ikke gjør det. Ren desinformasjon. SVs Kaski til Nyhetskanalen 13.august: «Vi må raskt bygge opp nye grønne næringer.» Hva er planen -og hvilke incentiver gir SV til de som skal bygge? Mer skatt og etiketten miljøprofitør? Det tok mer enn 25 år før laksenæringen hadde inntjeningen til å servere første skattemilliard til fellesskapet.

SV avviser NHO-sjefens skattekrav: – Næringslivet må bidra – E24

Arbeiderpartiets aktive næringspolitikk på 1970-tallet. Tandberg ble påtvunget konkursrammede Radionette. Takken fra arbeiderne ved Radionette var en beskjed til Vebjørn Tandberg at han var uønsket for besøk på bedriften han berget. Ved Tandberg var ikke arbeiderne fagorganisert.

I vinter kom NHO med et forslag til hvordan skape 250.000 nye arbeidsplasser. LO torpederte forslaget med «tiden er ikke inne». Selv Aftenposten har fått en stor andel journalister uten kunnskap om sammenhengen mellom næringsliv og velferd. På lederplass uttrykte Aftenposten: «Stram inn livremmen selv, NHO!»

Del dette innlegget:

Publisert: 13. august 2021